En struktur-fascist-på-hobby-basis (del 1)

Jag verkligen hatar papper och administration, och har alltid gjort allt för att försöka undvika det. Stora pappershögar, osorterade pappershögar, glömda pappershögar. Jag har provat allt. Att sedan försöka hitta något viktigt när jag väl behövt det har därför varit ”mission impossible”, dvs både tidskrävande och frustrerande.

Till slut så hittade jag ett enkelt system som fungerar och ger mig kontroll, utan att jag behöver känna mig som en fullblodig strukturfascist. Jag funderade länge om jag skulle skriva om det här, eftersom jag tycker det är så fruktansvärt tråkigt. Men jag tänkte, om det hjälpte mig så kanske det även kan hjälpa någon annan frustrerad själ.

Så här här kommer därför del.1 i min struktur-fascist-skola för glada amatörer.

 

Tre brevkorgar och två fula pärmar som underlättar mitt liv

Jag öppnar nästan alltid den privata posten direkt när jag får den. Slänger det som ska slängas, och resten sorteras in på rätt ställe direkt. Målet är att bara behöva röra varje tråkigt papper en gång ;) Har jag inte tid att sortera, så öppnar jag inte posten.

Korg 1: Räkningar att betala
Här samlar jag alla räkningar löpande under månaden, och betalar sedan alla på en och samma gång.

Korg 2: Övrigt att åtgärda
Här samlar jag allt som jag måste åtgärda men inte kan göra just nu, tex ändra en försäkring eller beställa sotning av skorstenen. Jag sätter då även upp en uppgift i min att-göra-lista med ett datum när det ska vara klart.

Korg 3: Betalda räkningar

Jag har även en tredje korg där jag lägger alla räkningar som jag betalt. Det kan vara bra att kunna gå tillbaka och titta på en räkning, om det uppstår några frågetecken. När den brevkorgen är full så slänger jag den undre halvan av högen, så att jag alltid har kvar det senast betalda räkningarna.

Det låter (och är…) tråkigt! Men häng kvar, jag lovar att det kommer att löna sig…

Pärm 1: Privat pärm
Jag har en pärm med ett pappersregister(31 flikar). Varje gång jag får någonting i posten som behöver sparas så skriver jag in en rubrik (om den inte finns ännu) på en av flikarna och sätter in papperet, ex bilförsäkring, livförsäkring, huslån, medlemsskap OKQ8, billån, el-abonnemang, kontrakt, vapenlicens, mobil-abonnemang etc. När det kommer nya papper för en flik så slänger jag samtidigt bort de befintliga papperen (om de inte aktuella längre).

Pärm 2: Deklarationer
Jag har även en pärm med ett pappersregister(10 flikar) för mina deklarationer. Alla papper som kommer under året som hör till deklarationen sätter jag direkt in under en flik med rätt beskattningsår. Då har jag allt samlat när det är dags att deklarera. Otroligt att en så liten åtgärd kan spara så mycket tid. När jag har deklarerat så sätter jag in en kopia av deklarationen under fliken.  Sedan är det dags för nästa år under nästa flik..

Resultatet är maximalt effekt, med minimal arbetsinsats. Rätt bra jobbat för att vara en strukturfascist på hobby-basis. Lite som Mussolinis fula kusin från landet…

Print Friendly

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes