Vad får jag kvar i plånboken om jag säljer min bostad?

Äger du en villa, radhus eller bostadsrätt? Funderar du på vad du egentligen skulle få kvar om du sålde din bostad? Hur tidigare uppskjutna reavinster kommer att påverka? Hur det skulle påverka dig om bostadsmarknaden skulle krascha och gå ned 25%, precis det som hände i Danmark? Tänk om en enkel Excel mall kunde lösa alla dessa frågar…

Excel mall för försäljning av bostadHar du dessa funderingar så är du inte ensam, jag har funderat en hel del på detta. Därför skapade jag en bra och enkel Excel mall för att kunna simulera olika marknadspriser, mäklararvoden m.m.

Testa du också…

Hur du använder min Excel mall

Mata helt enkelt in uppskattat försäljningspris, det du köpte bostaden för, eventuella reparationer, om du har några uppskjutna reavinster(från tidigare bostads-försäljningar), samt hur mycket lån du har kvar. Kalkylbladet räknar sedan ut hur mycket du får kvar i plånboken efter mäklaren, skatten och lånen är betalda.

Jag har även lagt in så att du kan se vilken belåningsgrad du har i dagsläget, så att du enkelt ser hur nära gränsen för bottenlånen du är. Eller om du är upplånad långt över skorstenen.

Vidare innehåller kalkylen en känslighetsanalys. I kalkylen kan du enkelt se hur olika marknadssvängningar skulle påverka vad du får kvar i plånboken. Allt från en bostadskrasch på -25% till en kraftig ökning av priserna med +25%. Allt enkelt och överskådligt.

Hoppas min Excel mall blir lika nyttig för dig som den varit för mig.

Mycket nöje!

Tips: Två bra webbplatser du kan använda för att uppskatta försäljningspriset på din bostad är hemnet.se och booli.se. Hemnet visar vad likvärdiga bostäder försöker säljas för idag, och på booli så kan du se vad bostäder historiskt sett har sålts för i just ditt område.

 

Ladda ned min Excel-mall för bostadsförsäljning och simulering. Som vanligt inte någon exakt vetenskap, utan mer som en bra fingervisning…
Print Friendly

, ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes