SAS. Många parter, många stolar, många agendor…

Ingen kan väl ha undgått alla turer kring SAS de senaste veckorna. Nu när det värsta är över för den här gången, så är det dags för en liten reflektion. Det är rätt intressant hur alla parter är länkade till varandra, och dessutom sitter på flera stolar samtidigt.

SASSAS och Svenska staten

Svenska staten är storägare i SAS (runt 20%). Vilket gör att de skulle förlora hela sitt aktiekapital om flygbolaget skulle gå i konkurs. Samtidigt har svenska staten en generell lönegaranti för alla anställda. Dvs om ”staten som ägare” inte kan betala ut lönerna, så får ”staten som stat” betala ut lönerna i form av lönegarantin. Och det skulle bli betydligt dyrare än när SAAB gick i konkurs förra året.

Om SAS gick omkull, så skulle den svenska staten således få förluster på båda ”stolarna” som de sitter på.

SAS och Bankerna

Den utlösande faktorn för SAS krisen kom när flygbolaget skulle lägga om alla sina lån. Ingen av bankerna var så intresserad, vilket skulle leda till en akut likviditetskris för flygbolaget. Den bank som dock nappade ganska direkt på en omläggning av lånen var SEB. Men SEB hade även två andra ”stolar” att ta hänsyn till. Förutom själva lånet så har SEB nämligen den generella kortinlösen garantin(oavsett kortutgivare). Dvs om SAS skulle gå i konkurs, så skulle SEB vara tvungen att lösa in alla outnyttjade biljetter som hade inhandlats med kreditkort (viket skulle innebära stora kreditförluster för banken utöver befintliga krediter). Dessutom är Wallenbergs-sfären tunga ägare i både SEB och SAS, vilket gjorde deras situation i den här soppan ännu mer prekär.

SAS och Fackförbunden

Många fackförbund placerar sina pengar i aktier. Unionen äger ca 3000 000st aktier i SAS, vilket gör att de återfinns på den korta listan av storägare i SAS. Så samtidigt som de ska representera sina medlemmar när SAS ville sänka lönerna med 25%, så ”representerar” de sig själva som stora ägare av flygbolaget. Här kan vi prata om två ”glödheta stolar”. Deras medlemmar och deras pengar. Inte en så angenäm situation.

Många parter, många stolar och många agendor.

Frågan är vem som blev sittande med Svarte Petter i slutändan…

"SAS. Många parter, många stolar, många agendor...", 5 out of 5 based on 1 ratings.
Print Friendly

,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes