Underbara kredit! Grunden i det moderna samhället…

Att stora delar av den ekonomiska tillväxten inom västvärlden de senaste 20 åren har drivits upp genom krediter är ingen nyhet. Genomsnittshushållets krediter ökar stadigt hela tiden. Bara under de senaste 10 åren så har de mer än dubblerats. Hur kan det komma sig? En av anledningarna kan vara de budskap som möter oss dagligen, dvs:

Köp nu, och betala på 12 eller 24 månader

Underbara kreditTV och radiohandeln har alltid haft en stor uppfinningsrikedom vad gäller krediter. De har över åren gått från Avbetalning med hög ränta -> Avbetalning med lägre ränta -> Avbetalning utan ränta -> Avbetalning utan ränta och utan uppläggningsavgift. Har du någonsin sett en annons, eller en säljare som inte har försökt att sälja in ”en låg månadskostnad”?

Köp nu, och välj hur du vill betala!

Köper du någonting på Internet så har du ofta tre val vid betalning. Faktura (kredit), Avbetalning (kredit) samt kortbetalning (kredit om du använder ett kreditkort, ex mastercard). Tar du köpet på faktura (30 dagars kredit) så har du givetvis även möjlighet att ta den på avbetalning när den väl ska betalas (”endast” 29% ränta).

Köp nu, och få allt uppsamlat på EN räkning!


Bara genom att använda ett ICA kort (visa), ett Statoil kort (visa) och ett bankort (mastercard) så drar en genomsnittsfamilj på sig en obemärkt kredit på ca 10-15 000kr. Dvs det de handlar på korten samlas upp på fakturor som betalas nästa månad. De har således i värsta fall en månads kostnader på kredit utan att det ”märks”. Och skulle de inte ha pengar när räkningen ska betalas så har de givetvis möjlighet att delbetala krediten (”endast” 14,5% ränta).

Köp nu, du kan ju använda ditt nya kreditutrymme!

Bolån är för många den största enskilda krediten (har även du gjort ”ditt livs största investering”?). Hoppade du på bostadståget för 10 år sedan så är banken mer än villig att låna ut mer pengar på huset (eftersom det ha skapats ett ”nytt kreditutrymme”) så att du kan köpa en ny bil, renovera köket, badrummet eller varför inte göra en resa. Ett telefonsamtal, några underskrifter och vips så har man ytterligare en kredit på 100 000kr. Det blir ju bara 300kr extra per månad…

Om du behöver pengar inför helgen!

Den finansiella marknaden sägs vara reglerad. Men när ”din enda riktiga kompis i lånedjungeln” annonserar sina SMS-lån ”med kompisvänliga villkor” (endast 33,4% ränta), om du ”behöver pengar inför helgen” så kan man börja undra. Med sådana vänner så behöver man inga ovänner.

Om du mot all förmodan inte har några av krediterna ovan, så så kan du vara säker på att du ändå har minst 110 000kr i skulder. Detta eftersom du som god och välartad medborgare i Sverige är betalningsansvarig för de skulder (styvt 1000 miljarder) som den svenska staten har.

Underbara kredit! Grunden i det moderna samhället…

Print Friendly

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes