Är du också ett offer för livsstilsinflation?

Hur lite eller mycket pengar man än tjänar, så har finns det alltid en tendens att konsumera i paritet med sin inkomst. Det blir det aldrig några pengar över. Ett fenomen som brukar kallas livsstilsinflation.

Får man högre lön så söker man, likt en målsökande missil, automatiskt en uppgradering av det man har runt omkring sig. En nyare bil, en bil till, större hus, märkeskläder, de senaste tekniska prylarna, en ny fru..näe där gick jag kanske lite för långt.

Blir du lyckligare? Tveksamt. Snarare mer orolig. Det är lite som att kissa i byxorna. Känns skönt i början, sedan börjar det bli lite obehagligt. Du har automatiskt dragit på dig större omkostnader och åtaganden, vilket gör dig mer känslig för ekonomiska störningar, t.ex. högre räntor, sjukdom, föräldraledighet, arbetslöshet, skilsmässa.

Hur kan du då undvika livsstilsinflation?

 


Betala dig själv först

Betala löneökningen till dig själv direkt när du fått lön, helst genom en automatisk överföring till ett konto i en annan bank. Hur bra karaktär du än har så kommer pengarna förr eller senare konsumeras om du ser dem varje gång du loggar in på Internet banken. Va som ett ”girigt kapitalistsvin” med de pengar du betalat till dig själv. De ska växa!!! Vid nästa löneökning, gör samma lika.

Klipp ditt MasterCard!


Att använda ett MasterCard, dvs att dina köp samlas upp till en enda räkning är låter ju jättebra, men effekten är ofta det direkt motsatta. Du behöver inte ens tänka om du har pengar eller inte, eftersom det alltid går att ”justera” i efterhand. Det är otroligt enkelt att halka efter och utan att du märker det så betalar du stora delar av förra månadens konsumtion i efterskott.

Köp ingenting på avbetalning


Att köpa på avbetalning är det lättaste sättet att öka sin konsumtion med lånade pengar. ”Det kostar ju bara 150kr extra i månaden”. Och det är så lätt att överkonsumera när ytterligare 50kr extra per månad gör att man kan dessutom kan köpa den värsta modellen av den senaste prylen. 50kr här och 250kr där, blir snabbt en ansenlig summa som ska betalas varje månad det kommande året.

Omvärdera dina känslor kring din bostad


En högre lön framkallar ofta reflexen; kan jag nu byta till ett större/bättre boende? Hur stort lån som jag kan få från banken styr ofta vilken storlek, och i vilket område som jag letar mitt nya boende (ökad inkomst ger ökade lånemöjligheter). Eftersom det nya boendet (som ofta är större) dessutom ska fyllas ut så måste ännu mer saker köpas in (ofta på kort eller avbetalning).

Omvärdera dina känslor kring bilar


Att byta till en ”bättre” bil är ofta den mest kapitalförstörande aktivitet som ett hushåll kan göra.  Lånad bil -> gammal bil -> nyare bil -> ny bil -> ny bil + sportbil… Om du skulle ha den bil du verkligen behöver (hjärna) istället för den bil du verkligen vill ha (känslor) så skulle kapitalförstöringen och därmed livsstilsinflationen minska drastiskt. Men eftersom de flesta män (byta till en bättre bil är ofta en manlig reflex) har känslor så är det här inte fullt lika enkelt (du vet det där med stor bil, liten…).  Är du Man så kan jag bara berätta att jag inte är någon psykolog :), och är du kvinna så är det här med bil säkert inget problem…

Vad ska du då göra med pengarna (löneökningen) som ”blir över”? Du behöver inte göra någonting alls, de bits inte (har jag hört). Du kan ha dem i som en krisreserv. Du kan använda dem som grundplåt för att starta en verksamhet. Du kan köpa fysiskt guld eller silver. Du kan betala bort dina småkrediter. Det viktiga är bara att de inte konsumeras. Och det bästa av allt är du själv styr din livsstilsinflation.

Print Friendly

,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes