Jag ska betala skatt, därför finns jag..

Ett modernt samhälle älskar sina skatter. Mervärdesskatt, bensinskatt, fastighetsskatt, flygskatt, bilskatt, bensinskatt, tobaksskatt, energiskatt, alkoholskatt och skatt på skatten. Detta är bara några exempel på skatter som vi betalar, dessutom med redan skattade pengar.

Alla dessa skatterMen låt oss inte gå händelserna i förväg, utan ta det från början. Vad betalar jag i skatt redan innan lönen kommer in på lönekontot.

Ersättning för mitt arbete: 100% kvar
Det är vad min arbetsgivare faktiskt betalar för att ha mig anställd (total lönekostnad), dvs vilken ersättning jag får genom att arbeta.

Min bruttolön: Nu är det 75% kvar
31,5 % av min ersättning går bort i sociala avgifter till staten, och det som blir kvar är min bruttolön. Den inkomst som jag varje år deklarerar för. Nu kanske någon säger att det minsann är företaget som betalar mina sociala avgifter. Det är sant att de betalar in pengarna, men det är fortfarande delar av min ersättning för att jag arbetar som de betalar in, precis som med löneskatten. Lek med tanken att sociala avgifter inte fanns. Då skulle jag få hela min ersättningen istället för bara bruttolönen. Detta utan att det skulle kosta min arbetsgivare något mer. Kanske inte realistiskt, men ni fattar poängen.

Min nettolön: Yippee ki-yay…nu är det 35-50% kvar!
Nettolön är det jag faktiskt ser på mitt lönekonto, och som jag kan köpa saker med. Dvs min bruttolön minus min löneskatt. Hur mycket jag betalar in i löneskatt varierar mellan 30-55%, beroende på hur mycket jag har svettats in i årslön.

Så nu har jag äntligen mina pengar i handen! Peppad och redo att börja betala in resten av skatterna.

6% extra när jag veckohandlar på ICA, ka-ching..
25% extra när jag köpte den nya skjortan, ka-ching..

..nu är jag lycklig..

57% extra när jag tankar bilen, ka-ching..
60% extra när jag köper vinflaskan på systemet, ka-ching..
90% extra när jag betalar el-räkningen, ka-ching..

..det är tur att min energiskatt i alla fall är reducerad.

Det är så mycket siffror och så många tillfällen. Jag vet inte längre hur mycket skatt jag har betalat. Jag kan bara konstatera. Jag ska betala skatt, därför finns jag!

(observera att alla siffror i det här inlägget är i runda slängar)

Print Friendly

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes