Ditt liv, dina regler

Det finns ingen annan än du själv som kan bestämma över ditt liv – i alla fall inte när du är vuxen och börjar skaffa dig en egen vardag. Det är du själv som ska leva ditt liv, och det är även du själv som kommer att leva tillsammans med dig för resten av ditt liv. Varför skulle då någon annan få komma och säga till dig hur du ska leva och vara, eller vad du ska göra?

Du måste ju såklart hålla dig till lagar och regler som samhället har. Men normer och förutfattade meningar kan du rent ut av strunta i. Köp ett unikt soffbord om det är det du har längtat efter hela livet. Eller unna dig själv lyxiga Iittala glas efter att ha nått ett mål du har strävat efter länge. Det är ditt liv – ingen annans.

Utgå från dig själv men respektera andra

Det är inte alltid så lätt att sätta sig själv i första hand och strunta i vad alla andra tycker och tänker. Men bara för att det är svårt är det inte omöjligt. Du kan bara du vill, och känslan när du äntligen släpper på alla krav och förväntningar som det känns att du har på dina axlar är svår att förklara med ord.

Men en sak måste du ändå tänka på, och det är att du inte får vara respektlös mot andra. Bara för att du vill gå din egen väg ska du inte sätta stopp för någon annan. Kör ditt race och inspirera andra till att göra samma sak – då kommer du komma långt.