Matspara ekonomiskt

Slänger du mycket mat? Det kan faktiskt vara boven till en sämre ekonomi än vad du nödvändigtvis borde ha. Om du slänger mat som egentligen är ätbar så gör det att du hela tiden måste handla helt i onödan. Att man slänger ätbar mat är ett mysterium, men oftast beror det nog på att man inte har någon fantasi på vad man ska göra med det. I vissa fall är det enkelt att bara stoppa i en matlåda.

Får du t.ex. massor av ris över så går det utmärkt att frysa in, liksom mycket annat. Den sista delen av osten som man aldrig lyckas hyvla skivor av hör inte hemma i komposten utan kan med fördel rivas och frysas in. När du sedan ska äta t.ex. tacos eller ha ost på pizzan kommer du vara glad över att du slipper lägga pengar på dyr, färdigriven ost. Även frukt som börjar se lite ledsen ut kan frysas in. Banan är jättebra att skiva i bitar och frysa in i fryspåsar när de börjar bli lite bruna eftersom de är perfekta att använda i smoothies och liknande.

Man måste tänka steget längre när man ska spara, för man tänker sällan på de minsta sakerna. Om man t.ex. behöver använda en halv lime i en maträtt så är nog första tanken att slänga skalet. Gör inte det! Frys istället in skalet och använd senare. Försök tänka steget längre, så kommer du slippa onödiga inköp så kommer du tillslut se skillnad i din ekonomi.