Vad är fram och vad är bak?

Vad är egentligen fram och vad är bak? Vad är rätt och vad är fel? Svaren på frågor som dessa kan variera beroende på vem du frågar och vilket perspektiv en viss person har på saker och ting. Just din syn på saker och ting kan vara den motsatta mot någon annans. Detta kan i sin tur bero på erfarenheter, miljö, personlighet, uppväxt, och så vidare. Att vara öppen för olika perspektiv är med andra ord viktigt både för en själv och för andra.

Ta en bakåtvänd bilbarnstol som ett exempel. Förr i tiden fanns det inte på kartan att ett barn skulle sitta bakåtvänd i bilen då det anses vara osäkert, farligt, osv. Efter år av forskning, kunskap och erfarenheter är det idag en självklarhet att de små barnen ska åka bak och fram i bilen. Summan av kardemumman här är att bara för att du tycker att någon annan har fel så behöver det inte vara fel. Allt beror på vilket perspektiv man ser det från.

Lär andra vad du kan

Hur människor ser på saker och ting kan ändras med hjälp av mer kunskap. Därför är det viktigt att du inte försöker ändra en annan persons perspektiv med ilska och aggression. Istället för att försöka byta personens perspektiv kan du lära ut kunskap som du kan. Kunskap som kan få personen att tänka om och kanske ändra sitt perspektiv.

I vissa frågor finns det ingen rätt eller fel. Vi alla har olika åsikter och det är det som gör oss till oss själva. Tänk om alla skulle tycka och tänka exakt likadant – vad tråkigt det skulle vara. Försök vara öppen för olika perspektiv och tänk på att kunskap är det som utvecklar oss människor och får oss att se annorlunda på saker och ting.